beurs van berlage
Aan het einde van de 19de eeuw bloeide de handel in Amsterdam en een toenemend aantal mensen besloot te verhuizen naar de stad. Van de twee vorige incarnaties van de Amsterdamse beurs, waarschijnlijk de oudste beurs ter wereld, was één gebouw ongeschikt en te klein geworden. In 1896 besloot men een nieuwe en verbeterde beursruimte te bouwen en de eer om dit nieuwe gebouw te ontwikkelen ging naar architect en stedelijke ontwerper Hendrik Petrus Berlage.
Berlage ontwierp een compleet nieuw gebouw, met als belangrijkste kenmerk de klokkentoren die de 'Beursbengel' draagt. Berlage was van mening dat de beurshandel een korte levensduur had en niet zo groot zou worden als het nu is. Toch vond hij een oplossing voor dit dilemma. Hij besloot het nieuwe beursgebouw zodanig te ontwerpen dat het als groot gemeentelijk huis en een openbaar paleis kon dienen.
In zijn huidige staat combineert het Beurs van Berlage gebouw de hosting van culturele en sociale activiteiten met een belangrijke functie als conferentie- en evenementencentrum. Andere delen van het gebouw concentreren zich op publieke evenementen, conferenties, concerten, diners, vergaderingen, symposia en tentoonstellingen - met zo veel ruimtes en mogelijkheden is de Beurs van Berlage de ideale plek om deze verschillende evenementen te hosten.
Naast de tentoonstellingen en bedrijfsevenementen is de Beurs van Berlage ook open voor bezoekers om van de unieke architectuur te genieten en rondleidingen zijn enkele dagen per week beschikbaar. Het is ook een geweldige plek om te eten of te drinken, fietsen te huren of zelfs te genieten van je eigen "Sherlocked" ervaring met een groep vrienden.