OVER ONS
De geschiedenis van Hotel Amsterdam De Roode Leeuw gaat terug tot in de 15e eeuw. In 1911 opende het hotel haar deuren en was daarmee een van de eerste hotels in Amsterdam centrum. Ook de ligging van het hotel is fantastisch en zeer centraal, gesitueerd op het Damrak vlakbij De Dam. Het hotel is nog altijd in privébezit.
brasserie de roode leeuw
In onze stijlvolle Brasserie De Roode Leeuw, met uitzicht op de Dam, kunt u genieten van de Nederlandse keuken met een eigentijdse twist. Proef onze typisch Nederlandse gerechten, gemaakt met geselecteerde seizoensproducten en typische lokale ingrediënten.
GESCHIEDENIS
Ruime eeuw aan rijke historie in gastvrijheid
Hotel Amsterdam De Roode Leeuw kent zijn oorsprong als een vooraanstaande herberg in de 15e eeuw. Het oudste eigendomsbewijs dateert uit 1454. Tapper Simon Pietersz pachtte het pand van ene priester Jan Damaesz. Hier is sprake van een middeleeuws bondgenootschap tussen ‘Spiritualia’ en een ‘roode leeuw’. Dit pand, dat zich op de huidige locatie van Peeck & Cloppenburg en Madame Tussauds bevond, werd in 1838 afgebroken. De Roode Leeuw vinden wij daarna terug op de Vijgendam 22 als Koffiehuis De Roode Leeuw totdat het in 1911 afgebroken werd. Aan het Damrak verrees in 1911 een nieuw gebouw dat door architect Foeke Kuipers was ontworpen. Kuipers was in die tijd een veel gevraagd architect in Amsterdam.
Twee leden van de Raad van Beheer van de Amstel Brouwerij, Jhr. Ernest de Pesters en Jhr. Pierre H. Bicker, namen het initiatief tot oprichting van het huidige bedrijf en op 16 oktober 1911 vond de oprichting van de N.V. tot Exploitatie van Hotel Café Restaurant De Roode Leeuw plaats. De heer Jos von Eugen was de eerst aangestelde directeur van De Roode Leeuw. Hij presteerde om al in het eerste jaar van de opening winst te behalen. Het hielp natuurlijk wel dat veel vaste gasten handelsreizigers waren of zaken deden op de Beurs. Oorspronkelijk had het hotel 35 kamers, maar in 1918 werden aanpalende panden aan de achterzijde aangekocht om de capaciteit uit te breiden. Het hotel liep helemaal door tot aan de Nieuwendijk. De parterre aan de kant van de Nieuwendijk bleef in gebruik als winkelruimte. De overige ruimtes werden omgebouwd tot hotelkamers.
Tijdens de 2e wereldoorlog kreeg het hotel te maken met medewerkers die al dan niet gedwongen naar Duitsland vertrokken. Na de oorlog werd het hotel gevorderd voor het Canadese ‘Leave Centre’, een jaar lang maakten de Canadezen gebruik van het hotel.
Het hotel heeft door de jaren heen veel verbouwingen en moderniseringen ondergaan en heeft zich aangepast aan de wensen van de gasten en de veranderingen die de moderne tijd met zich meebrengt. Toch is het karakter van hotel De Roode Leeuw bewaard gebleven, evenzo de service en het hoge niveau van gastheerschap. Het terras van De Roode Leeuw is niet weg te denken van het Damrak. Eerst was het een open terras, maar vanaf 1935 werd dit een gesloten terras. Bij de verbouwing in 1973 werd de totale oppervlakte vergroot en de markante pilaren weer in hun oude decoratieve glorie hersteld.
Op 16 oktober 2011 vierde N.V. Hotel Café Restaurant De Roode Leeuw zijn 100ste verjaardag. Dit werd groots gevierd in de Nieuwe Kerk en met dit feest is het hotel aan een tweede eeuw gastvrijheid begonnen. In 2017 is Marcel Romein het team komen versterken als General Manager om de grootscheepse verbouwing van het restaurant, de serre, de receptie, de kelders en het verstevigen van de funderingen van het pand te begeleiden. Na een ruim twee jaar durende renovatie kunt u vanaf Februari 2019 weer in de Brasserie terecht. Zowel het menu als de befaamde serre en het interieur van het restaurant zijn flink onder handen genomen en belooft daarmee de nieuwe hotspot van het centrum te worden.
Hotel Amsterdam De Roode Leeuw is nog altijd in handen van de nazaten van de oprichters, hetgeen het - naast dat het een fantastisch hotel is op een geweldige locatie in het historisch centrum van Amsterdam - een uniek bedrijf maakt!